• Miriam Thejl

Smiiiil. Kom nu, smil! Please smil?!

Det er kun den halve sandhed når jeg siger, at det at tage billeder af børn er pisse besværligt! De er ikke samarbejdsvillige, de tager ikke imod instrukser, de bevæger sig med lynets hast og så smiler de sjældent på kommando. Trods dette taget i betragtning, så synes jeg personligt at netop børn oftest afgiver de fedeste motiver. Deres excentriske bevægelser bringer billedet til livs. Deres næsten animerede ansigtsudtryk, ligegyldigt om det der udvises er vrede, glæde, irritation... Det er fantastisk at observere og det er lykken at fryse de fantastiske små øjeblikke forevigt. Men netop fordi det kan være noget så svært, og fordi man ofte fejlagtigt tror at barnet skal sidde stille og smile for at et billede bliver godt, så får jeg ofte spørgsmålet: Hvordan? Hvordan kan jeg få taget nogle gode billeder af mit barn/mine børn? Det vil jeg forsøge at besvare i dette blogindlæg, samt give mine bedste tips og tricks for de mest optimale forudsætninger for et godt billede.
Shutterspeed

Det er nok ikke nødvendigvis noget der vil falde i alles interesse, simpelthen fordi det hurtigt bliver for teknisk. Det er ikke alle der skyder deres billeder med et spejlrefleks og mange af dem der gør, de skyder på den manuelle setting. Fair nok! Men eftersom jeg ofte får spørgsmål vedrørende rystede eller slørede billeder ved brug af netop et spejlrefleks kamera, dækker vi den hurtigt alligevel.


Når man vil tage billeder af de små tornadoer og ønsker at fange dem i bevægelse, så er kameraets shutterspeed/lukkertid enormt vigtig! Denne setting kan justeres under manuelle indstillinger og er specielt gældende, hvis man ikke har kameraet til at stå på en trefod eller hvis ens motiv ikke sidder stille. Man bevæger sig ofte også selv hele tiden mens man undersøger de bedste vinkler, ikke kun motivet, og dette skal tages med i betragtning. Hvis belysningen er dårlig, så kan man blive nød til at have en langsommere lukkertid. Det er simpelthen fordi kameraet skal lukke mere lys ind, for at fange motivet. Det resultere i sløringer, hvis motivet er et barn i bevægelse. Derfor skyder jeg personligt selv kunne billeder i dagslys da man her har de bedste forudsætninger for et godt billede! Samtidig synes jeg personligt, at billeder taget i dagslys tager sig bedst ud. Det er selvfølgelig en smagssag.


Når du har fået styr på dit kameras lukkertid, så skal du have dit kamera indstillet til "Continous shooting-mode" eller "burst mode". Afhængigt af kvaliteten på dit kamera, så tillader denne funktion at du kan tage op til flere billeder i sekundet. Det øger chancen for at få et godt billede. Der er desuden større chance for at finde ét godt billede blandt 200 mulige, fremfor ét godt billede blandt 10.

Arbejd med kameraets indstillinger og prøv dig frem, når først man bevæger sig mere over i det manuelle så vender man sjældent tilbage til auto. Et lille tip her er Youtube!Technical stuff over....
Min huske liste til fotosessions med børn:

  1. Snacks! Ja den er simpelthen nummer 1 fordi den er en af de absolut vigtigste. Man skal aldrig gå ned på snacks. Et barn med en kiks i hånden bevæger sig ofte halvt så langsomt som et barn uden. It's science! De er også oftere i bedre humør som resultat af det og et barn i godt humør er lettere at tage billeder af.

  2. Vælg de rigtige tidspunkter. Når barnet/børnene er udhvilet, er i godt humør, har spist. Et hangry barn er ikke et godt motiv, tværtimod så er det et skræmende syn for enhver. Så forsøg ikke at klemme en fotosession ind, hvis man allerede fra starten kan se at barnets humør ikke er til det. Accepter barnets grænser, et "nej" eller et "jeg har ikke lyst". Det at få taget/tage billeder skal være en sjov oplevelse for alle involverede.

  3. Instruer så lidt som muligt. Det kan godt være du selv har en rigtig god idé om, hvad der kunne tage sig godt ud på et billede, men lad dem bestemme mest muligt selv. Nogle børn har måske intet imod at tage imod instrukser, mens andre slet ikke er interesserede. Det kan resultere i en spolering af punk nummer 2. Man kan sagtens sige "Åh prøv lige at se den store sten der, jeg tror ikke du kan klatre SÅ højt op." fremfor, "Stå lige på den sten." for 9/10 gange vil den første være langt mere motiverende for barnet. Deres indre stemme vil simpelthen sige "Gu fandme kan jeg så!" (På børnesprog altså)

  4. Lad det være så naturligt som muligt. Børn de er innovative og sjældent ufotogene så lad det udfolde sig så uopfordret og "udikteret" som muligt. Opstillede billeder kan sagtens have sin charme, men min personlige erfaring er, at de bedste billeder er dem som er taget i øjeblikket. Det kan være på stranden mens børnene hopper i bølgerne, bygger et sandslot eller kravler på stenene. Et *actionshot* om man vil. Det er her børnenes naturlige talent foran et kamera kommer oprigtigt til udtryk.

  5. Forkort dine fotosessions. Et barn vil lynhurtigt miste interessen hvis tingene trækker ud. Mit bedste råd her er, at så snart man spotter sit motiv, så får man indstillet kameraet, holder knappen i bund og skyder 200-300 billeder i løbet af max 4 min. (oftest har jeg kun kameraet fremme i 2-3 min) også pakker jeg det væk igen. Få hurtigt afprøvet nogle forskellige vinkler så du ikke bagefter sidder med 300 ubrugelige billeder, fordi lyset rammer forkert.

  6. Interager med dem og lad dem interagere med hinanden eller andre. Børn smiler måske ikke på kommando, men hvis du samtidig taler med dem, spørger ind til hvad de laver og fjoller med dem, så skal smilet nok komme frem.


Det var mine bedste råd, når det kommer til at tage billeder af børn. Hvis du har flere, som du gerne vil dele ud af, så del dem endelig med mig! Jeg er altid villig og glad for at lære og forbedre mig. Jeg deler det gerne videre så vi kan tage ved lære af hinanden og blive bedre sammen.


Knus

91 views0 comments